Bosbessen plukken

Bosbessen plukken, gezond met blauwe mond

Bosbessen zijn gezond, dat is mooi meegenomen. Maar bovenal geven ze je pure smaaksensatie. En het gaat ook om de lol bij het plukken van deze blauwe bessen. Iedereen een pannetje en gaan! Onder de takken, daar zitten ze. De bosbessen die de meeste zon krijgen, zijn de grootste. Dan heb je voor je het weet een blauwe mond én genoeg om zelf een bosbessen cake of verjaardagstaart te maken.

Als kind al, vanaf half juni. Al fietsend over de Veluwe keek ik samen met mijn ouders en zus onder de takken van de bosbessenstruiken of ze al blauwgekleurd waren. Als we geluk hadden, plukten we een bakje vol. En in een goed seizoen raakten we elkaar bijna kwijt, zo gedreven ging dat bosbessen plukken. En de grootste snoepers hadden de vieste monden. Een beetje nostalgie dus, die zoete blauwe bosbessen.

Bosbessen plukken is vieze voeten

Een blauwe mond en vieze voeten

Voedingswaarde bosbessen

Zijn bosbessen gezond? Ja: gezond snoep, puur uit de natuur. Naast de pure ontspanning en enorme gezelligheid tijdens het plukken, levert de wilde bosbes je dus ook nog wat op: een buitengewoon volzoete smaak en een hoge dosis voedingswaarden.

Bosbessen en blauwe bessen zitten namelijk boordevol:

  • Vitamine A: goed voor je ogen
  • Antioxidanten, zeer veel: beschermen tegen schadelijke stoffen en ziekten
  • Blauwe kleurstof: goed voor geheugen, hart en vaten

Deze natuurlijke blauwpaarse kleurstof, anthocyanen, maken de bosbes én de braam uniek en geven een enorme boost aan je lijf. Hoe donkerder, hoe beter. In juni, juli, augustus en september. Dan is paars zomerfruit een niet te missen invulling voor het algemene advies “eet zoveel mogelijk verschillende kleuren”.

Superfood dus? Ik zeg in ieder geval: Stop ze maar gelijk in je mond. Dan heb je ze puur. Hoewel, wassen is beter in verband met uitwerpselen van honden en vossen.

Meer geplukt dan je op kunt?

Pluk je met mate of alles wat je tegen komt? Dat is aan jou. Maar als je een portie over hebt, maak je er makkelijk wat lekkers van. Bijvoorbeeld een bosbessen taart of cake, compote, smoothie… Heerlijk, voor jezelf en de visite.

Bosbessen kun je ook invriezen. In porties, wel zo handig. Was ze pas voor gebruik; tegen schimmel en voor de vorm.

Verschil blauwe bessen en bosbessen

Bosbessen zijn bessen die van nature voorkomen in Nederland. Dit zijn echter niet de bessen die je in de supermarkt vindt. Dat zijn namelijk blauwe bessen. Die in augustus in de winkel liggen komen ook uit Nederland, maar zijn gekweekt. Buiten het seizoen komen ze van ver: uit Peru bijvoorbeeld.

En als het om de looks gaat: wat is dan het verschil tussen blauwe bessen en bosbessen?

  • Bosbessen zijn blauwpaars van binnen, blauwe bessen wit
  • Bosbessen zijn veel donkerder blauw van kleur, haast zwart, en vaak kleiner

Tussen de blauwe vind je soms ook de rode bosbes: eveneens gezond, puur uit de natuur.

Rode bosbessen: ook zo gezond

Naast de blauwe, vind je soms ook rode bosbessen

Zweden en Noorwegen

Krijg je er geen genoeg van? In het hoge Noorden is de natuur wat later. Dus ga gerust in de zomervakantie verder met bosbessen plukken; in Zweden en Noorwegen, samen met de kinderen. Hier zijn ze later rijp dan in Nederland. Afhankelijk van de ligging en de temperaturen, maar ongeveer vanaf half juli tot half augustus is de ‘place to be’ in Scandinavië.

En werkelijk, overal waar je kijkt zie je ze. De bossen in Zweden en Noorwegen staan vol met bosbessen, blåbär, blåbær…

Iets te lezen achterlaten?