Nestmateriaal voor vogels - wol

Schaap helpt Vogel

Aan een warm nest, met zijn wol. Help jij de vogels ook? Met de beste nestkast, wat is het geheim?

Al jaren broeden de koolmezen in het vogelhuisje in onze tuin. Waarom eigenlijk? Waarom kiezen de vogels deze nestkast als beste om in te broeden?

Hoe we de vogels een handje helpen bij een succesvol broedseizoen. Zie het maar als tips:

Plek van de nestkast

Als je zelf een nestkast in je tuin wil ophangen of al hebt hangen, kijk dan kritisch naar de beste plek. Onze vogelvriendelijke tuin ligt op het zuiden en heeft, hoe klein onze tuin ook is, veel rust en beschutting. Dankzij bomen, struiken en een coniferenhaag. Alvast dé basis voor een stel vogels die wil nestelen.

De pergola is met zijn hoogte van 2,10 meter de ideale plek het vogelhuisje aan te hangen. De met doornige klimrozen en clematis begroeide pergola geeft de nestkast de benodigde schaduw, bescherming tegen regen, wind en geeft de vogels verschillende aanvliegroutes en uitkijkposten. Ook katten, eksters en andere rovers kunnen er eigenlijk niet bij komen. Handig!

De nestkast hangt met de opening richting het noordoosten.

Materiaal nestkast

Uiteraard is de broedkast van natuurlijk materiaal gemaakt, van hout dus. Hout heeft altijd nog de voorkeur ten opzichte van de nestkasten met beton. Immers, vogels willen nu eenmaal de nestkast testen door als een specht tegen de vliegopening te hakken.  En hakt beton fijn? Echt waar, ik heb nog geen jaar meegemaakt dat ze niet hakken! Natuurlijk gedrag, natuurlijk materiaal dus…

Vogelhuisje zelf maken

Mijn vader heeft het huisje met de grootste zorg gemaakt. Van hout dus, dat is wel duidelijk. Met een houtdikte van 15 milimeter, wordt het nestje geen hete oven en is het bestand tegen eventuele zonnestralen.

Het dak van de nestkast is zelfs volledig geasfalteerd! Vocht is kansloos, heel duurzaam dus!

Deze nestkast heeft een vlieggat van 32 mm. Ideaal voor koolmezen, boomklevers en de bonte vliegenvanger.

Nestmateriaal voor vogels

Ben je opgeruimd van aard? Doe het niet in je tuin!

Wol als nestmateriaal voor vogels

Bij dit schaap ligt het nestmateriaal voor het oprapen…

Laat de rommeltjes van afgelopen winter liggen en geef de vogels hun nestmateriaal dicht bij huis.

Denk aan takjes, mos en gras. Maar ook met plukken hondenhaar, vulling uit de hanging basket en touw geef je vogels een warm welkom!

En… Bij sommige schapen ligt het nestmateriaal voor het oprapen. Natuurlijk wol dus, wel zo warm!

Puur natuur, natuur puur zang!

 

 

 

 

 

 

Iets te lezen achterlaten?