Vogelhuisje schoonmaken in het najaar

Vogelhuisje schoonmaken: lees wanneer, zie waarom…

Je vogelhuisje schoonmaken? Goed om te doen. Vogels houden van een schoon huis. Wanneer en hoe je een vogelhuisje het beste kan schoonmaken? Eerst dit filmpje. Dan weet je alvast waarom een vogelhuisje schoonmaken gewaardeerd wordt. In de winter al.

Vogels zijn net mensen: de beste plaatsen worden zo vroeg mogelijk gereserveerd. Vergeet dus niet om je vogelhuisjes op tijd schoon te maken. Zonder garanties… want neem deze pimpelmees. ‘s Winters slaapt hij iedere avond onder ons keukenraam, bouwt een half nest, maar van broeden komt het niet. We denken dat hij het vogelhuisje als reservehuis houdt en een betere nestkast weet om met zijn wederhelft in te broeden. Slim! 

Wanneer nestkast schoonmaken

De beste tijd om een vogelhuisje goed uit te borstelen is vóór de winter. In september of oktober, wanneer de vogels na de zomer terugkomen naar je tuin. Want wanneer het kouder wordt, gebruiken vogels de nestkast graag als opgeruimde comfortabele slaapplaats. Zoals in het filmpje.

Net zoals Vogelbescherming over het schoonmaken schrijft, aangevuld met mijn eigen ervaringen, kun je zeggen:

Het liefst 2x per jaar

1.  Na het uitvliegen: kleine check

Nestkast schoonmaken na het uitvliegen? Een check op dode jonge vogeltjes volstaat. Door deze te verwijderen, voorkom je ongedierte. De rest van het nest laat je zitten voor een tweede legsel. Zelf heb ik het bij onze koolmees en pimpelmees nestkast nog niet gezien, maar vogels schijnen het te doen: een tweede nest bovenop het eerste maken.

2.  Voor de winter: grote schoonmaak

In het najaar maak je de gebruikte nestkast leeg en schoon. De vogels geef je hiermee een slaapplaats in de winter. En natuurlijk vergroot je de kans dat het vogelhuisje een nestkast wordt in de lente.

Hebben de vogels geen jongen gehad, of je weet het niet zeker? Toch maar even inspecteren. In de tuin of op het scherm als je een camera in je vogelhuisje hebt. Want sommige vogels doen aan ‘tijdig reserveren’. De kans is groot dat je dat niet eens opmerkt. Ben je te laat, dan is de kans groter dat een bezet huisje verstoord wordt.

TIP: vergeet niet het nest aan je kinderen of die van de buren te laten zien

Wanneer en hoe vogelhuisje schoonmaken

Nestkasten maak je schoon met heet water

 

Hoe? met borstel en heet water

Een vogelhuisje schoonmaken volstaat met borstel en heet water. Sop, groene zeep, of een ander schoonmaakmiddel is niet nodig. Dat is zelfs slecht voor de vogels en de nestkast.

 • Giet eerst heet water over het nest tegen ongedierte zoals vlooien
 • Schudt het nest uit de nestkast
 • Giet er heet water in en schrob de wanden schoon met een borstel
 • Even binnen laten drogen en weer ophangen zodra de kast droog is

TIP: check na het drogen of eventuele spijkers nog een tik van de hamer kunnen gebruiken

Vogelhuisje schoonmaken vergeten?

Doe het dan alsnog, vliegensvlug. Want de vogels zijn zich eerder aan het oriënteren op goede nestkasten dan dat wij denken!

Fijn, je vogelhuisje is nu klaar. Wie ziet zijn hotel als eerste gereserveerd deze winter?

22 Comments

 1. Joop van helden
 2. Geeske
 3. Jacqueline Buurman
 4. Rob Gereke
 5. Nicole
 6. gemma
 7. Diny Castricum
 8. Claire
  • Diaan
 9. Diaan
 10. Ludo

Iets te lezen achterlaten?